TIESITKÖ TÄTÄ TOIMITUSJOHTAJASTAMME?

16.12.2019

VeraVia Finland on juhlinut 10-vuotistaivaltaan koko vuoden 2019 ja kiittäen yritykseen vaikuttaneita avaintekijöitä, olemme halunneet nostaa jalustalle meidän avainasiakasvastaaviamme ja esitellä heidän panostaan yrityksemme menestyksessä. Mikä onkaan parempi tapa päättää juhlavuosi kuin esitellä sinulle myös yrityksen yksi perustajista, omistaja ja toimitusjohtajamme Rami Kujala. Hänet tunnetaan myös vankkumattomana golfin ja jääkiekon ystävänä, seuratoiminnan aktiivina ja aikoinaan myös erotuomarin tehtävistään. 

Tehokkuusideasta yritykseksi

Rami kertoo, että on osittain sattumaa, että hän aikoinaan perusti tämän yrityksen.

”Silloisen tutun K-kauppiaan kanssa mietimme, kuinka teollista elintarviketta voisi tehokkaasti hyllyttää. Ideaa pilotoitiin ensin silloisessa kaupassani K-supermarket Ruokacenterissä Porissa eikä tarkoitus ollutkaan lähteä perustamaan yritystä. Toisen kauppiastuttavani kannustuksella pistin kuitenkin yrityksen pystyyn, joka toimi aluksi Hyllytiimi -nimellä. Reilun puolen vuoden kulututtua tästä jatkoinkin tätä yritystoimintaa päätoimisena ja jäin pois kauppiastehtävistä.”

Samoihin aikoihin Rami tutustui myös Sanna Virtaseen, VeraVia-yrityksen perustajaan, jonka kanssa he sopivat yritystensä ristikkäisomistuksesta ja yhteistyöstä. Myöhemmin vuonna 2013 Hyllytiimi osti VeraVia -yrityksen liiketoiminnan, kauppanimen ja yritykset yhdistettiin toimimaan saman katon alla.

30 vuotta kaupan alalla

Rami aloitti työuransa kaupan alalla kesätyöntekijänä ruokakaupassa vuonna 1989 ja on siitä lähtien ollut kaupan alalla erilaisissa rooleissa mm. avainasiakaspäällikkönä tavarantoimittajalla, kaupan eri tehtävissä sekä tietysti kauppiaana Keskolla 8,5 vuotta. Yrittäjänä VeraViassa nyt 10 vuotta, jossa mm. kaupalle ja teollisuudelle tarjotaan myynninedistämistukea. Tämän lisäksi VeraVia on erikoistunut erityisesti kaupallisten tapahtumien ja lanseerauksien tuotantoon.

”Ymmärrän hyvin kaupan alan bisneksen ja sen kaiken mitä kauppaan liittyy sekä sitä kauppiaan päänsisäistä juttua sekä teollisuuden näkökulmaa.”

Ramilla on vahva asiakasymmärrys ja kokonaiskuva kaupanalan bisneksestä jakelukanavassa Suomen markkinoilla. Hän palvelee menekinedistämisen ja hyllytyspuolen asiakkaita yhdessä viiden kaupanalan konkareista koostuvan aluevastaavatiiminsä kanssa.

Hyviä muistoja paljon matkan varrelta

Alkuaikoina kun Rami laittoi menekinedistämispalveluita pystyyn, hän käytännössä oli ainoa menekinedistäjä, joka ajeli Tampere-Turku ja Jyväskylä välillä. Kun liiketoiminta laajeni, tuli tarve saada Jyväskylään paikallinen tekijä ja kaupan vastaava kuittasi Ramille, että

”katsokin että palkkaat vähintään yhtä hyvän kuin itse olet tai mielellään vielä paremman”.

Tämä kyseinen työntekijä Marjut on Jyväskylässä vielä tänäkin päivänä ja on kyllä lunastanut paikkansa.

Ei mitään valmista mallia tai tukea onnistumiseksi

Kun kysyn Ramilta mitä hän erityisesti on oppinut VeraVian vuosien aikana, hän hetken miettii, mutta sitten peilaa tätä yrittäjyyttä Keskon kauppiasuraansa ja sanoo:

”Olen oppinut itse tekemään päätöksiä, etsimään tietoa ja oikeita kumppaneita vapailta markkinoilta, valitsemaan järjestelmät ja kirjanpitopalvelut, siis kaiken mitä yrityksen menestyksekkääseen toimintaan vaaditaan ilman mitään valmiiksi luotuja konsepteja ja tukipalveluita mitä oli taas Keskon puolesta tarjolla kauppiaille erittäin paljon ja joka lähtöön”.

Rami puhuu hyvin avoimesti myös siitä, että on tehnyt välillä virheitä ja epäonnistunut, mutta kertoo ottaneen niistä opiksi ja pyrkinyt aina parempaan. ”Kun itse joutuu tekemään päätökset, ja vaikka kuinka hyvin tekee pohjatyöt, voi silti joutua tekemään korjausliikkeitä.”

Yksi mieleenpainuva oppikokemus on ollut myös Hyllytiimin ja VeraVian yhdistymisprosessi kokonaisuudessaan, jossa hyödynnettiin ulkopuolisia konsultteja ja Suomen Yrittäjien apua. Tälläisestä ei Ramilla ollut aiempaa kokemusta ja tämä vuosi 2013 oli erityisen raskas ja epäonninen. Rami kertoo, että

”tehtiin tuolloin varmaan virheitäkin, mutta samoihin aikoihin markkinatilanne muuttui radikaalisti, muutama iso asiakas menetettiin kilpailutuksen kautta, monta epäonnen sattumaa ja tuntui ettemme onnistu missään. Mutta tästä yhdistymisestä tähän päivään on opittu paljon ja liikevaihtoa tullut lisää 1,5 miljoonaa kuudessa vuodessa. Ollaan sitten asioita oikeinkin tehty.”

Työnhakija, vakuuta asiakkaamme, niin vakuutat meidät

”Meille pääsee kaikki, jotka haluavat olla asiakkaiden kanssa tekemisissä ja ovat hyvin myyntihenkisiä ikään, kokoon tai näköön katsomatta. Meillä on työuran alkupuolella olevia työntekijöitä ja sitten tätä kokeneempaa konkaria ja välille mahtuu paljon muita taitureita.”

Rami painottaa, että työllistyminen on hakijasta itsestään hyvin paljon kiinni, sillä moni on itse rakentanut työpaikkansa VeraVialla, mm. näyttämällä rohkeasti osaamisensa ja vakuuttamalla asiakkaamme. Asiakkaat monesti itse toivovat ja haluavat tiettyjä työntekijöitämme heitä palvelemaan, oli kyse sitten toimisto- tai kenttätyöntekijöistä, sama pätee kaikessa. Asiakas tulee siis vakuuttaa ja hänen luottamuksensa tulee voittaa ensin.

Asiakkaitamme palvelee aina luotettava henkilö, jolla on nimi ja vahva osaaminen

Rami kertoo, että alallamme on meneillään kasvottomuuden kulttuuri, jossa meille siirtyneet asiakkaat ovat kertoneet, että kokivat ongelmaksi edellisen toimijan kanssa muun muassa sen, etteivät he koskaan tienneet kuka tekee hyllytyksen tai kuka tulee tekemään esittelypäivän.

”Suurin asia millä erotumme kilpailijoista on se, että meillä on hyvin joustava asiakaspalvelu ja kaikki mitä teemme, henkilöityy johonkin työntekijään ja hänellä on aina nimi. Asiakas tietää aina kuka häntä palvelee ja on voinut jopa itse siihen vaikuttaa.”

Tulevaisuusnäkymiä

Ramin mielestä tämä ala tulee muuttumaan 10-20 vuoden aikana, mutta ei usko siihen, että kauppakeskukset tai meidän kaltaiset yritykset poistuisivat kokonaan.

”Se malli mitenkä jatkossa näitä asioita hoidetaan tai miten ylipäänsä kauppa-kauppakeskusmarkkina muuttuu, niin meidän toimijoiden tulee siinä samassa muuttua. Uskon, että tulee uusia palveluja, mutta tietysti asiakkaiden kysyntään sidonnaisia ja myynninedistämiseen liittyen. Meidän täytyy elää tässä arjessa ja ajan hetkessä ja tehtävä muutoksia tarpeen mukaan.”

Kiitos

Rami haluaa kiittää kaikkia asiakkaita, työntekijöitä ja muita yrityksemme tärkeitä sidosryhmiä näiden 10 vuoden varrelta ja toivottaa hyvää joulua sekä onnellista uutta vuotta!

”10 vuoteen meille mahtuu noin 2000 hienoa kenttätyöntekijää, joista osa on jäänyt jossain vaiheessa pois kokonaan, osa jatkaa edelleen ja osa palannut meille töihin myöhemmin uudelleen. Samoin myös asiakkaita on mukanamme myös ihan alkutaipaleelta asti.”

 

Haastattelijana ja kirjoittajana Sanna Virtanen.

(Artikkelikuva on napattu tiimimme kickoff-tilaisuudesta, jossa jokaisen tuli heittäytyä improvisaation maailmaan, myös meidän toimarin. Kiitos impro-ohjelmasta Harhaliikkeelle!)

Takaisin ajankohtaisiin uutisiin